Datamanagement maakt je niet alleen cyberweerbaar

datamanagement: niet alleen voor cyberweerbaarheid
Wouter Jansen Consultant bij OSP

Je zou het met al die horrorverhalen over ransomware en datadiefstal bijna vergeten. Goed datamanagement maakt je organisatie niet alleen cyberweerbaar, maar ook klaar voor de toekomst. Met de juiste tools ben je wendbaarder, platformonafhankelijk en uiteindelijk goedkoper uit.

Bescherming van het datadomein is natuurlijk een belangrijke pijler van modern datamanagement. Door ervoor te zorgen dat de back-up goed is geregeld en je inzichtelijk hebt welke data waar staat, voorkom je chantage door criminelen. Je kunt de belangrijkste gegevens het zwaarst beveiligen en het snelst recupereren indien nodig.

Datamanagement maakt je niet alleen cyberweerbaar

Maar datamanagement is zoveel meer dan back-up and recovery. Met slimme tools ontsluit je datasilo’s, scheid je software van hardware en automatiseer je het beheerproces. Dat is handig in de complexe infrastructuren die vandaag gangbaar zijn. Tegenwoordig staan data en applicaties niet meer op één plek, maar verdeeld over diverse locaties. Bijvoorbeeld deels in een lokaal datacentrum en deels in de cloud. Het zijn hybride it-omgevingen die ook nog wel eens willen veranderen.

Grip op data

Het is niet eenvoudig om grip op decentraal opgeslagen data te krijgen en houden. Als de gegevens op verschillende locaties staan, gelden ook verschillende back-up regimes en policies. Bovendien is het niet zo dat data die je bij een cloud provider stalt, per definitie veilig staat. Zelfs in Azure of AWS moet je de back-up zelf regelen en de gegevens veiligstellen.

Het is de truc om data en applicaties slim te ontsluiten en het mogelijk te maken dat ze toegankelijk zijn op andere platformen. Dan maakt het niet meer uit waar ze staan, zit je niet vast aan bepaalde aanbieders en kun je bijvoorbeeld de cloud probleemloos gebruiken als uitwijk voor je primaire on-prem-opslag. Daarvoor is het belangrijk dat de gegevensopslag onafhankelijk wordt van de hardware.

Harmonisatie

Software-defined storage biedt de helpende hand. Met de ontkoppeling van hardware en software kun je de databescherming vergaand harmoniseren ongeacht het medium of platform waarop de gegevens staan. Harmonisatie is wenselijk, al was het maar omdat het herstel van data op het ene medium grote gevolgen heeft voor data die elders staat. Applicaties zijn meer en meer afhankelijk van elkaar voor een juiste werking.  

Software-defined storage houdt je bovendien flexibel. Je opslagkeuzes liggen niet meer vast en je kunt gemakkelijker optimaliseren. Je voorkomt ook ongewenste investeringsschokken. De dataopslag kan lineair aan je databehoefte toenemen in plaats van in dure grote sprongen. Dat is onder meer handig als je aan de slag wilt met data-intensieve technologie, zoals IoT en AI. Door bij de storage de hardware los te koppelen van de software, kun je microservices en containers ook eenvoudiger koppelen met de gegevens in je organisatie.

OSP is een ict-bedrijf dat organisaties ondersteunt bij het slimmer inrichten van hun datamanagement. Volgens presales-consultant Wouter Jansen gaat het vaak om complexe organisaties die al met datamanagement actief zijn, zoals overheden, zorginstellingen en financiële instellingen. Hij en zijn collega’s denken met de business mee over het huidig en toekomstig datagebruik en de gevolgen daarvan voor de ict-infrastructuur. Hoe maak je optimaal gebruik van de groeiende hoeveelheid beschikbare data en hoe houd je dit op termijn beheerbaar?

Data-uitdagingen

De experts van OSP zijn dol op data-uitdagingen bij hun klanten, vertelt Jansen. Vaak kiezen de klanten voor oplossingen van Veritas. In het Veritas Enterprise Data Services Platform komen de diverse onderdelen van toekomstgericht datamanagement bijeen: databeschikbaarheid door software-defined storage, databeveiliging door platform-overstijgende back-up en herstel, en data-inzicht door classificatie en archivering.

Datamanagement doe je niet alleen om de gevolgen van ransomware te beperken. Als je het beheer goed regelt, is je organisatie beter voorbereid op de toekomst. Je bent wendbaarder, platformonafhankelijk en uiteindelijk goedkoper uit. Je data is bovendien beter beveiligd. Wil je weten hoe je je datamanagement in vier stappen klaarstoomt voor de cloud?

Neem contact op voor backup-oplossingen voor uw organisatie

oplossingen cloud data management

Easytocloud